Υλικά
(για την ζύμη)
600 γρ Αλεύρι μαλακό
1 κουτ. γλυκού αλάτι (κοφτό)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι
340 γρ χλιαρό νερό
(για την γέμιση)
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 κιλό τυρί φέτα
4 αυγά
λίγο ελαιόλαδο
---------------------
θα χρειαστούμε βούτυρο λιωμένο
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά για την ζύμη και ζυμώνουμε
για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Η ζύμη μας δεν πρέπει να είναι σφιχτή, την πλάθουμε σαν
μπάλα.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Καθαρίζουμε το κρεμμυδάκι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Πλένουμε το σπανάκι.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο σπορέλαιο
και ρίχνουμε μέσα το κρεμμυδάκι να τσιγαριστεί ελαφριά, στη
συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι κ ανακατεύουμε.
Μόλις μαλακώσουν αρκετά τα αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε μια λεκάνη σπάνε τα αυγά κ τρίβουμε με τα χέρια μας
την φέτα σε μικρά κομμάτια, μόλις κρυώσει το σπανάκι το ρίχνουμε και αυτό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Συμπληρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το χωρίζουμε με ένα
μαχαίρι σε 4 ίσα μέρη.
Για να ανοίξουμε το φύλλο με τον παραδοσιακό τρόπο,
αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με ένα μακρύ πλάστη πιέζουμε κυκλικά την ζύμη.
Τυλίγουμε και απλώνουμε.
Αλευρώνουμε συνέχεια τον πάγκο μας.
Όταν είναι έτοιμο το φύλλο το μεταφέρουμε στο ταψί μας,
το οποίο έχουμε πρώτα βουτυρώσει.
Βουτυρώνουμε ελαφρά από πάνω το πρώτο μας φύλλο.
Ακολουθεί το δεύτερο φύλλο.
Το βουτυρώνουμε ελαφρά κι αυτό.
Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ακολουθούν τα άλλα δύο φύλλα αλείφοντας τα και αυτά κάθε
φορά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς κελσίου.
Τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα το πάνω φύλλο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
καλή μας όρεξη.